Vil du vite mer om flytting? Flytting kan være spennende, men det er også mye som må planlegges. I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om flytting, inkludert priser på flyttebyrå, hva du eventuelt kan gjøre det selv, hvordan du kan spare penger, og mye mer. Vet du hvordan du melder flytting? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Sammenlign tilbud fra opp til 5 eiendomsmeglere på salg av bolig eller få gratis verdivurdering.
Det å flytte kan både være spennende og utfordrende samtidig. På den ene siden kan det være moro å gå på visning, finne den perfekte drømmeboligen og tilpasse boligen etter egne preferanser, enten det er ditt første hjem eller et nytt hjem. På den andre siden kan det være slitsomt å pakke ned alt av eiendeler, transportere flyttelasset, pakke ut og organisere alt i et nytt hjem. Samtidig kan det fort bli kostbart og tidkrevende dersom du ikke planlegger nøye på forhånd. Som om ikke dette er nok, skal du finne ny skole til barna og du må melde flytting og kanskje få ettersendt post en periode.
Når du allerede har funnet drømmeboligen og solgt din egen bolig, må begynne å tenke på hvordan du skal transportere flyttelasset fra ditt gamle til ditt nye hjem. Da må du ta stilling til om du vil gjøre det selv eller om du vil bruke et flyttebyrå. Dette er ikke alltid et enkelt valg, og mennesker velger forskjellig ut fra hvilke behov de har. Ofte avhenger det av tid, penger, samt hvor omfattende jobben er. Hvis du bare skal flytte et lite lass innad i samme by, er det kanskje enklest å gjøre det selv. Men hvis du skal flytte til en ny by eller om du har et stort flyttelass, så er det ofte enklere å bruke et flyttebyrå slik at du kan fokusere på alt det andre som skal gjøres i denne travle perioden. I så fall er det mye du må tenke på for å finne et godt flyttebyrå til en rimelig pris. Mange ønsker å flytte selv uten hjelp fra et flyttebyrå, men kanskje du ikke har en stor nok bil til å transportere flyttelasset på en effektiv måte. Da kan det være aktuelt å leie en flyttebil.
Det er altså mye du må ta stilling til og mye som må planlegges godt på forhånd for at flytteprosessen skal gå så smertefritt som mulig. Før du bestemmer hvordan du tenker å transportere flyttelasset ditt, er det alltid lurt å sette opp et budsjett, slik at du ser hvor mye penger du har til rådighet. Da får du en idé om hvilke tjenester du kan ta deg råd til, og hva du helst bør gjøre selv eller hva du bør be om hjelp til fra venner og familie. Ved å sette opp et budsjett, vil du være godt forberedt, og du unngår ubehagelig overraskelser med regninger og uforutsette kostnader.
Allerede før du har flyttet kan du melde flytting. Flytting skal meldes både til Folkeregisteret og til Posten. Du trenger ikke melde flytting før du flytter, men det er lurt å gjøre det likevel slik at du ikke glemmer det. Du er imidlertid pliktig til å melde flytting til Folkeregisteret senest 8 dager etter at du har flyttet. Du kan enkelt melde flytting hos Folkeregisteret via Altinn.no. Det er viktig å melde flytting hos Folkeregisteret fordi offentlige etater kun henter adresseinformasjon fra Folkeregisteret. Det må også melde flytting hos Posten slik at du fortsetter å få brev til riktig adresse. Hos Posten får du videresendt post gratis i to måneder, men hvis du vil ha videresending utover to måneder, kan du bestille det til 135 kroner for to ekstra måneder. Til slutt bør du også melde fra om flytting hos dem du har kundeforhold hos. Det kan for eksempel være strømleverandør, teleselskap eller internettleverandør.
Mange ønsker å bruke et flyttebyrå når de skal flytte slik at de får mer tid til alt det andre som skal gjøres. Men samtidig er mange usikre fordi de ikke vet hvor mye det koster å bruke et flyttebyrå. Og dessverre finnes det ikke noe enkelt svar på dette, fordi alle flyttejobber er forskjellige, noen flyttejobber er mer komplisert og tidkrevende enn andre, og derfor kan prisene variere svært mye mellom ulike tilfeller. Derfor oppgir de fleste flyttebyrå timepris, mens noen også kan tilby en fastpris etter at de har vært på befaring for å se hvor omfattende jobben er. Selv om det er betydelige prisforskjeller på markedet, ser vi imidlertid at det er vanlig å ta mellom 1000 og 1500 kroner i timen. Denne prisen inkluderer da én flyttebil og 2 mann. Det er også mulig å velge 3, men da går gjerne prisen opp til mellom 1500 og 2000 kroner. Til gjengjeld går det fortere jo flere som bidrar, så det kan likevel lønne seg totalt sett.
Hvor mye det vil koste totalt sett vil altså, i hovedsak, avhenge av hvor lang tid jobben tar. Men flere faktorer påvirker tidsbruken. Hvis du har en stor bolig og mye flyttelass, vil jobben ta lenger tid og prisene vil da øke tilsvarende. Det samme gjelder dersom du bor høyt oppe uten heis og må transportere alt av eiendeler ned trappene eller gjennom trange dører. Avstanden fra det gamle hjemmet til det nye vil også påvirke tidsbruken. Her er det viktig å ikke bare tenke på selve reisetiden, men også å ta i betraktning små detaljer som parkeringsmuligheter utenfor din nåværende og nye bolig. Kan du parkere rett utenfor inngangsdøren, går jobben naturligvis fortere. Det er mye du kan gjøre for å begrense tidsbruken. Du kan for eksempel sørge for effektiv nedpakking. Hvis du organiserer pakkingen godt, får du mer ned i hver pappeske slik at det totalt sett blir færre esker å bære og færre turer frem og tilbake til bilen.
Prisen vil også avhenge av hvilke tjenester du ønsker. Du trenger ikke nødvendigvis bruke flyttebyrå til mer enn å transportere flyttelasset til ditt nye hjem, men du kan også få hjelp til å pakke ned og demontere alt du skal ha med deg. Flyttebyrå forsøker å tilby et helhetlig tilbud slik at du skal ha minst mulig å tenke på. Mange flyttebyrå tilbyr å gjennomføre flyttevask etter at du har transportert flyttelasset ditt, og du kan i tillegg velge å bruke flyttebyråets lagre til oppbevaring av flyttelasset ditt dersom den nye boligen ikke er innflytningsklar umiddelbart. Slike ekstra tjenester koster også penger. Vær oppmerksom på at mange flyttebyråer har en egen pris for flytting av piano som krever ekstra forsiktig behandling. Prisene kan også variere noe mellom hverdag og helg hos enkelte flyttebyrå. Det er ikke lett å gjennomføre flytting i hverdager uten å ta seg fri fra jobb, men hvis du får det til, er det fort noen kroner å spare på dette.
Flytting kan være dyrt. Selv om det ikke er mulig å kutte kostnader på alle områder, er det likevel en del ting du kan gjøre for å spare penger. Først og fremst er det viktig å velge et rimelig flyttebyrå. Det betyr ikke nødvendigvis at du skal velge det aller billigste du finner. Noen flyttebyrå opererer med priser ned mot 400-500 kroner timen, og da er sjansen stor for at de jobber svart, noe du helst bør unngå. Men flyttebyrå som tilbyr sine tjenester lovlig varierer også i pris. Derfor lønner det seg å skaffe en oversikt over aktuelle flyttebyrå i nærområdet der du bor og sammenligne prisene med hverandre. Sammenligning må imidlertid være grundig fordi det er fort gjort å sammenligne pristilbud på ulike vilkår. Se at pristilbudene inkluderer de samme tjenestene og velg det flyttebyrået som tilbyr den beste kombinasjonen av pris og kvalitet. Det er ikke alltid lett å vite på forhånd hvem som tilbyr god kvalitet, men du kan enkelt danne deg et inntrykk av seriøsitet ved å sjekke hjemmesidene deres eller i kontakten din med byrået. Det er også mulig å spørre venner og familie om deres erfaringer eller å søke etter anmeldelser på nettet. Det finnes også anbudstjenester som lar deg registrere prosjektet ditt for deretter å motta pristilbud fra aktuelle flyttebyrå.
Ofte er det først når du skal flytte at du oppdager hvor mye ting du faktisk har, og det er ikke sikkert du trenger alt. Du kan spare penger på å kvitte deg med gjenstander som du ikke lenger har bruk for. Det er ikke nødvendig å betale for flytting av ting du ikke vil ha, som er ødelagt eller som du ikke trenger. For å kvitte deg med slike gjenstander, kan du selge dem, gi dem bort til noen som ønsker dem, eller kaste dem. Det er også mulig å donere vekk mye til fretex eller andre bruktvarebutikker. Jo mindre du trenger å transportere, desto mer penger kan du spare.
Du trenger heller ikke å bruke flyttebyrået til alt. Bruk dem kun til det du trenger hjelp til mest. Hvis du kan ta deg tid til å pakke ned alt i esker selv, er det ikke nødvendig å bruke et flyttebyrå til å gjøre denne jobben. Kanskje kan du flytte eskene som ikke veier så mye ut på gata før de kommer, slik at du reduserer tidsbruken. Det er så klart også mulig å spare penger ved å gjøre hele jobben selv og ikke bruke et flyttebyrå i det hele tatt. Men husk at også dette koster penger. Du må sannsynligvis betale for pakkeutstyr, mat og drikke til venner som hjelper til, og kanskje du må leie en flyttebil for å få plass til flyttelasset ditt. Det er helt klart rimeligere å leie en flyttebil enn å bruke et flyttebyrå. Leie av flyttebil trenger ikke koste mer enn rundt 800 til 2500 kroner for et helt døgn, avhengig av størrelse på bilen, men i tillegg kommer kostnader til drivstoff, bompenger og parkering.
Den viktigste avgjørelsen du skal ta i flytteprosessen, er om du skal gjøre det selv eller om du skal bruke et flyttebyrå. Begge deler kan funke. Å gjøre det selv krever mer arbeid og planlegging fra din side, men til gjengjeld er det som regel billigere. Å bruke et flyttebyrå gjør det hele enklere for deg, men du må betale for det. Før du bestemmer deg, er det en del spørsmål du bør stille deg for å finne ut hva som passer best i ditt tilfelle.
Har du venner som er villige til å hjelpe til? Ved å få så mange venner og familiemedlemmer som mulig til å hjelpe til, slipper du å bruke flyttebyrå. Det er imidlertid ikke alltid lett å koordinere alles timeplaner siden alle har jobb, studier eller planer som påvirker hverdagen. Får du det til, må du likevel koordinere arbeidet og holde dem med mat og drikke som takk for hjelpen. Som regel er ikke venner eller familiemedlemmer fagfolk og du kan ikke forvente at jobben gjøres like raskt og effektivt på denne måten sammenlignet med å leie inn et profesjonelt flyttebyrå, men det er likevel en god mulighet til å spare penger.
Hvor mye flyttelass har du? Jo mer du må flytte, desto mer logisk er det å leie inn et flyttebyrå. Hvis du får alt inn i bilen din og du bare trenger å ta noen få turer frem og tilbake, så er det bedre å gjøre jobben selv. Hvis du ikke har stor nok bil, må du kanskje låne en varebil av en venn eller leie en flyttebil fra et utleiefirma. Hvis flyttelasset er så stort at du trenger en lastebil, må du være sikker på at du er i stand til å kjøre den og at du har sertifikatet som kreves.
Hvor langt unna flytter du? Hvis du skal flytte til en annen by, eller over en store avstander, gir det helt klart mer mening å leie inn et flyttebyrå. Det er ikke lett å få venner eller familiemedlemmer til å bli med på flere timers kjøretur i tillegg til all bæringen. Hvis du flytter til en annen by, er det likevel mulig å benytte seg av enveisleie hos et bilutleiefirma. Det forutsetter imidlertid at utleiefirmaet er tilstede i begge byer slik at du kan sette fra deg flyttebilen ved ankomststedet.
Hvor mye tid ønsker du å bruke på flyttingen? Dette er en av de viktigste faktorene å vurdere, og en viktig grunn til at mange velger å bruke et flyttebyrå. Mange er villige til å betale for et flyttebyrå kun for å slippe å tenke på logistikk, leie av flyttebil og for å spare verdifull tid. Hvis du organiserer tiden din godt, får du det sikkert til i helgen eller etter jobb, men hvis du må ta deg fri fra jobb for å gjennomføre flyttingen, så må du vurdere om det virkelig er verdt tidsbruken.
Det kan altså være lurt å gjøre jobben selv dersom du har et relativt lite flyttelass, hvis du ikke skal flytte så langt unna, hvis du kan få hjelp av venner og familie i selve flytteprosessen, hvis du har nok tid, og hvis du er i god form og er i stand til å ta noen tunge løft. Hvis ikke, er det sannsynligvis best å bruke et profesjonelt flyttebyrå for å få jobben unnagjort raskt og effektivt.
Hvis du har bestemt deg for at du heller ønsker å bruke et flyttebyrå, kan du begynne å se på hvilke aktører som finnes på markedet. Valg av flyttebyrå avhenger imidlertid i stor grad av hvor du bor i landet. Nedenfor har vi listet opp noen av de mest populære flyttebyråene i forskjellige storbyer i Norge.
Bergen Transport og Flyttebyrå AS: Bergen Transport og Flyttebyrå hører til i Bergen, men byrået betjener i tillegg Oslo, Stavanger, Hordaland, Rogaland, Buskerud, Akershus, Vestfold, Østfold, Telemark og Sogn og Fjordane. Byrået har omtrent 30 års erfaring med flyttetjenester siden deres oppstart i 1990 og tilbyr hjelp til flytting over hele landet og til utlandet. I tillegg tilbys tjenester knyttet til pakking av flyttegods, lagring av flyttelass, og flyttevask. Bergen Transport og Flyttebyrå bistår både privatkunder og bedrifter. Du kan også tegne flytteforsikring hos dette byrået.
Flyttefoten: Flyttefoten tilbyr flyttetjenester i Oslo og omegn, og har lang erfaring siden oppstart i 2004. Utover flytting, får du hos Flyttefoten hjelp til lagring av flyttelass, vask og rydding av dødsbo, flyttevask og pianoflytting. Dette er et av de mest populære flyttebyråene i hovedstaden.
Flyttetrans: Flyttetrans er et annet flyttebyrå som hører til i Oslo. Selv tar flest oppdrag i Oslo sentrum, er det også mulig å bruke flyttetrans til nabokommuner rundt Oslo. Byrået har eksistert siden 1996, og de tilbyr sine tjenester både til private og bedrifter. Her kan du få hjelp til flytting, pakking av flyttelass, bortkjøring av avfall, flyttevask, demontering av møbler, lagring og mer.
Vinjes: Vinjes er Norges eldste flyttebyrå i kontinuerlig drift og holder til i Trondheim. Dette flyttebyrået har eksistert i over 130 år og omsatte i 2018 for 172 millioner kroner. I 2011 ble flyttebyrået dessuten miljøfyrtårnsertifisert. Vinjes tilbyr egen forsikring av innbo under flytting og kan dessuten hjelpe til med pakking, lagring og utpakking. Det er også mulig å leie tilhenger til flytting hos Vinjes.
APR flytting AS: APR flytting er et flyttebyrå som opererer i Stavanger, Sandnes og Kristiansand. Byrået har over 10 års erfaring i bransjen og tilbyr hjelp til flytting for private og bedrifter, pakking av flyttelass, rydding og vask av dødsbo, søppelhåndtering og møbelmontering. I tillegg tilbyr de vaktmestertjenester.
Flytteprosessen er komplisert og tidkrevende. For å lykkes, bør du være ute i god tid og planlegge nøye. Her en noen gode råd som du kan ta med deg når du skal flytte:
Sammenlign tilbud fra opp til 5 eiendomsmeglere på salg av bolig eller få gratis verdivurdering.
Sammenlign tilbud fra opp til 5 meglere på salg av bolig eller få gratis verdivurdering.
Gjør smarte flyttevalg